top of page
  • Verniers-Jossa Begrafenisonderneming

De symboliek van afscheidsbloemen

Bloemen op een begrafenis: teken van troost en herinnering

Bloemen hebben iets wonderlijks. Ze zorgen voor een glimlach in tijden van verdriet, bieden troost en geven warmte en kleur aan de uitvaart. Mooie bloemen helpen om op een persoonlijke manier afscheid te nemen van iemand die je liefhad. Met een zorgvuldig samengesteld rouwbloemstuk of rouwboeket breng je een laatste eer aan de overledene. Prachtige bloemen kunnen nabestaanden een gevoel van steun en medeleven geven. Troostboeketten worden gericht aan degenen die achterblijven, hiermee kun je laten zien dat je meeleeft met het verlies. Bloemen maken al sinds mensenheugenis onderdeel uit van uitvaarten. Dat gaat samen met tradities en gebruiken, die in de loop der jaren langzaam veranderen.Bloemen bij de begrafenis of crematie: de historie

Al duizenden jaren maken bloemen een belangrijk onderdeel uit van begrafenissen en crematies. Het oudst ontdekte graf waarin sporen van bloemen zijn gevonden is zelfs 13.700 jaar oud. Dat mensen aan bloemen zo veel betekenis hechten, is dus niets nieuws. In de loop van de geschiedenis hebben we aan verschillende bloemen een bepaalde betekenis gegeven. Zo wordt de rode roos vaak met liefde geassocieerd en de aronskelk als symbool voor rouw. Tegenwoordig zien we een verscheidenheid aan bloemen terugkomen in rouwbloemstukken en rouwboeketten. We stappen vaker af van de standaarden, waardoor in principe elke bloem en alle kleuren verwerkt kunnen worden in rouwwerk. Daardoor zijn afscheidsbloemen een stuk persoonlijker geworden.


Toen en nu: veranderende tradities

Lelies, aronskelken en chrysanten werden jarenlang geassocieerd met uitvaarten. Als symbool van onschuld en vergankelijkheid kwam de lelie terug in veel rouwstukken, net als de aronskelk en chrysanten. Juist omdat deze bloemen zo'n duidelijke link met rouw hebben gekregen, is er tegenwoordig veel minder vraag naar. Zo zien we, ook bij afscheidsbloemen, tradities, gebruiken en ook de betekenis die we aan bloemen geven, veranderen. Anno 2023 is alles mogelijk. Van 'vrolijke' en felle kleuren, tot één kleur of een prachtig stuk met seizoensbloemen: alle bloemstukken worden naar wens samengesteld.


Afscheidsbloemen als troost

Over de hele wereld zien we bloemen terug bij uitvaarten. Als symbool van liefde en blijk van medeleven aan de nabestaanden. En als laatste eerbetoon aan de overledene, eventueel vergezeld van een lint met een boodschap en de na(a)m(en) van de afzender(s). Bloemen kunnen nabestaanden een warm gevoel geven. Ze laten zien dat bewust is nagedacht over een afscheidsgroet. Als de overledene een lievelingsbloem had, wordt deze vaak gebruikt bij de uitvaart. Soms ontstaat dan zelfs een zee van dezelfde prachtige losse bloemen of rouwbloemstukken. Een memorabel en troostrijk beeld voor degenen die achterblijven.


Ruim assortiment rouwbloemen en boeketten

Bij Verniers-Jossa Begrafenisonderneming vindt u een ruim assortiment zijden en verse bloemstukken, kronen en andere rouwbloemen. Wij werken daarbij nauw samen met een vaste florist om de mooiste en meest persoonlijke bloemstukken te creëren. Onze ervaren medewerkers helpen u graag bij het kiezen van passende bloemstukken die uw dierbare overledene op een waardige manier herdenken tijdens de begrafenis of uitvaart.


Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden van rouwbloemen bij Verniers-Jossa Begrafenisonderneming. Wij staan voor u klaar.

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page